5 tips för att hålla en bra presentation

Inlägg av Dominique Egli

den 25 augusti 2022

I affärssammanhang behöver du ibland hålla presentationer för få personer att köpa av dig eller åtminstone köpa din idé. Hos de flesta finns det känslor kopplade till presentationer, såväl positiva som negativa.

För att nå fram med ditt budskap på rätt sätt kan du använda några enkla knep som gör att åhörarna lyssnar och att du förmedlar en känsla av förtroende och professionalism. Här kommer våra tips på hur du kan bli bättre på att presentera.

Innehållsförteckning:

Så lyckas du med din presentation!

Vi listar våra 5 tips för att hålla en bra presentation så att du kan nå fram med ditt budskap på ett självsäkert vis:

Tips 1 - Pole Position

Hur du står påverkar hur självsäker du ser ut. Många vill göra sig så små som möjligt och korsar benen för att ta så lite fysisk plats som möjligt. Det signalerar osäkerhet och gör att du kan vingla.

Gör så här:

Ta ett lätt hopp i luften och känn efter hur du landar. När du landar så har du troligen axelbrett mellan fötterna och du står stabilt. Där har du din utgångsposition som du alltid kan återkomma till. Notera att du inte bör göra detta när du gör själva presentationen, utan att du tränar på det innan.

Tips 2 - Använd händerna

För att få ut ditt budskap behöver du få din presentation levande. Om du är ovan som talare så kan händerna kännas omöjliga att göra något vettigt av när du står framför folk. Men genom ett enkelt psykologiskt knep så kommer det iallafall se ut som att du vet vad du gör.

Gör så här

Sätt händerna i en 90 graders vinkel rakt ut från midjan. Tänk att du jonglerar med imaginära bollar så sätter händerna igång att röra på sig. Det spelar ingen roll hur du rör dem, det viktiga är att du rör dem. När du fått igång dem så kan du använda dem för att förstärka det du säger.

Tips 3 - Variera din blick

Ögonkontakt för oss människor har betydelse, det återspeglar att vi blir sedda. Dessutom visar ögonkontakt att vi vågar stå för vad vi säger. Avsaknaden av ögonkontakt innebär motsatsen. Därför ska du “se varje person” i rummet, så att de håller uppe intresset och att de tolkar dig som en pålitlig person.

Gör så här

Sprid blicken i rummet och stanna upp kort hos alla personer. Stanna inte för länge då ögonkontakt också är en intim signal. Om du tycker att det är obehagligt att se folk i ögonen kan du titta dem i pannan, eller mellan ögonen. Personen kommer då att uppfatta det som att du sett dem, vilket är hela syftet.

Tips 4 - Våga vara tyst

När vi ska hålla en presentation så är det lätt att tro att vi måste låta hela tiden för att ingen ska avbryta. Därför är det väldigt vanligt att vi lägger till läten som “äääeem” mellan våra meningar. Det som det utstrålar är osäkerhet och det gör det jobbigare att lyssna på. Tystnaden å andra sidan, gör att vi uppfattas som självsäkra, samt att det tillåter åhöraren att ta in och processa informationen.

Gör så här

Spela in dig själv med video för att se om du använder några utfyllnads-läten. Träna sedan på att prata i hela meningar och ta en överdriven paus mellan meningarna, utan ljud. För att bli bättre på detta så krävs träning. Se därför till att du även tränar på det i vardaglig sammanhang. Det kommer göra att ditt budskap når ut, och in hos mottagaren.

Tips 5 - Förbered dig och bli fri från manus!

Att vara förberedd är det bästa sättet att bli bekväm med en presentation. Det handlar om att veta vad du ska säga. Inte nödvändigtvis exakt hur du ska säga det. Att ha ett manus är bra när du tränar, men fastna inte i att du måste säga på exakt ett visst sätt ordagrant. Risken är då att du kommer av dig och att det låter opersonligt när du presenterar. 

Gör så här

Skriv ett manus och träna på det. Korta ner successivt och lyft ut stödord för varje punkt du ska presentera. Prata sedan utifrån stödorden på ett sätt som känns bra rent talmässigt. När du sedan är trygg med vad du ska säga så kommer det låta naturligt när du väl presenterar.

Våga träna och gå utanför din comfort zone

Att bli bra på presentationer inför andra är en konst som kräver träning och som alltid går att finslipa. Våga utmana dig själv och spela in det du presenterar så att du hittar det som du vill utveckla.

Innehållsförteckning:

Vanliga frågor och våra svar!

Stå stabilt! Ta ett lätt hopp i luften och känn efter hur du landar. När du landar så har du troligen axelbrett mellan fötterna och du står stabilt. Där har du din utgångsposition som du alltid kan återkomma till. Notera att du inte bör göra detta när du gör själva presentationen, utan att du tränar på det innan. Läs alla våra 5 tips för att hålla en bra presentation nedan.

Att bli bra på presentationer inför andra är en konst som kräver träning och som alltid går att finslipa. Våga utmana dig själv och spela in det du presenterar så att du hittar det som du vill utveckla. Använd våra 5 tips för att hålla en bra presentation för att komma en bra bit på vägen!

  1. Skriv ett manus och träna på det. Korta ner successivt och lyft ut stödord för varje punkt du ska presentera. Prata sedan utifrån stödorden på ett sätt som känns bra rent talmässigt. När du sedan är trygg med vad du ska säga så kommer det låta
  2. Spela in dig själv med video för att se om du använder några utfyllnads-läten. Träna sedan på att prata i hela meningar och ta en överdriven paus mellan meningarna, utan ljud. För att bli bättre på detta så krävs träning. Se därför till att du även tränar på det i vardaglig sammanhang. Det kommer göra att ditt budskap når ut, och in hos mottagaren
  3. Sprid blicken i rummet och stanna upp kort hos alla personer. Stanna inte för länge då ögonkontakt också är en intim signal. Om du tycker att det är obehagligt att se folk i ögonen kan du titta dem i pannan, eller mellan ögonen. Personen kommer då att uppfatta det som att du sett dem, vilket är hela syftet. meningarna, utan ljud. För att bli bättre på detta så krävs träning. Se därför till att du även tränar på det i vardaglig sammanhang. Det kommer göra att ditt budskap når ut, och in hos mottagaren. naturligt när du väl presenterar.
  4. Spela in dig själv med video för att se om du använder några utfyllnads-läten. Träna sedan på att prata i hela meningar och ta en överdriven paus mellan meningarna, utan ljud. För att bli bättre på detta så krävs träning. Se därför till att du även tränar på det i vardaglig sammanhang. Det kommer göra att ditt budskap når ut, och in hos mottagaren.
  5. Att vara förberedd är det bästa sättet att bli bekväm med en presentation. Det handlar om att veta vad du ska säga. Inte nödvändigtvis exakt hur du ska säga det. Att ha ett manus är bra när du tränar, men fastna inte i att du måste säga på exakt ett visst sätt ordagrant. Risken är då att du kommer av dig och att det låter opersonligt när du presenterar. 

Läs gärna fler av våra artiklar

Läs vidare på fler av våra inlägg för att komplimentera och utveckla din kunskap inom försäljning!