5 tips på hur man säljer inom B2B

Inlägg av Dominique Egli

den 19 december 2022

Innehållsförteckning:

1. Förstå din målgrupps behov och smärtpunkter

Innan du kontaktar potentiella kunder, ta dig tid att undersöka och förstå deras unika behov och utmaningar. Det gör att du bättre kan ställa frågor som leder kunden in på sina möjliga smärtor som de har kopplat till den produkt du säljer. 

Låt kunden vara den som berättar om sin situation genom att ställa många och fördjupande frågor. Avvakta med att presentera lösning innan du fullt förstår kundens och då kan applicera din lösning utifrån kunden. 

2. Bygg förtroende och etablera trovärdighet

B2B-försäljning kräver ofta en högre nivå av förtroende och trovärdighet än B2C-försäljning. Du kan skapa trovärdighet genom att lyfta fram ditt företags erfarenhet, branschexpertis och kundrekommendationer. 

Du kan också bygga förtroende genom att vara transparent och ärlig om din produkt eller tjänst, och genom att vara lyhörd för alla frågor eller problem som dina potentiella kunder kan ha.

3. Erbjud skräddarsydda lösningar

Inom B2B-försäljning är det viktigt att erbjuda personliga lösningar som är skräddarsydda för din målgrupps specifika behov. Detta kan handla om att erbjuda anpassade priser eller produktpaket, eller tillhandahålla ytterligare support eller utbildning för att hjälpa dina kunder att få ut det mesta av din produkt eller tjänst.

4. Betona värdet av din produkt eller tjänst:

I B2B-försäljning räcker det inte alltid att bara lista funktionerna och fördelarna med din produkt eller tjänst. Fokusera istället på att lyfta fram värdet som det kan ge dina potentiella kunder. 

Det kan handla om att dela verkliga exempel på hur din produkt eller tjänst har hjälpt andra företag, eller att visa hur det kan spara dina kunder tid, pengar eller resurser.

5. Följ upp och håll kontakten:

B2B-försäljning innebär ofta längre försäljningscykler än B2C-försäljning, så det är viktigt att hålla kontakten med potentiella kunder och hålla igång konversationen. 

Det kan innebära att skicka uppföljande e-postmeddelanden, ringa samtal för att erbjuda ytterligare information eller resurser eller arrangera personliga möten för att diskutera deras behov mer i detalj. Genom att hålla kontakten och tillhandahålla värdefull information kan du hjälpa till att hålla ditt företag top-of-mind och öka chanserna att göra en försäljning.

Innehållsförteckning:

Läs gärna fler av våra artiklar

Läs vidare fler av våra inlägg för att komplimentera och utveckla din kunskap inom försäljning!